Aandoening // Hangende ogen

Hangende ogen: oorzaken, behandelingen en zelfzorgtips met Carpe! 

Wat zijn hangende ogen?

Hangende ogen, ook wel bekend als hangende oogleden of ptosis, verwijzen naar een aandoening waarbij de oogleden van een persoon gedeeltelijk of volledig naar beneden zakken. Dit kan resulteren in een verminderd gezichtsveld, vermoeidheid van de ogen en een verandering in de algehele uitstraling van het gezicht. Deze aandoening kan variëren in ernst en kan zowel op één oog als op beide ogen voorkomen.

Hangende ogen

Hangende bovenoogleden

Hangende bovenoogleden vormen een veelvoorkomend probleem dat zowel het zicht als de esthetiek van een persoon kan beïnvloeden. Bij deze aandoening zakken de bovenste oogleden naar beneden, soms tot het punt waarop ze gedeeltelijk of volledig de pupil bedekken. Dit kan diverse gevolgen hebben voor zowel het visuele comfort als de algehele uitstraling van het gezicht.

Één van de meest in het oog springende effecten van hangende bovenoogleden is hun invloed op het gezichtsveld. Wanneer iemand omhoog kijkt of zijn of haar ogen opent, kunnen deze in de weg zitten en het zicht op objecten boven de ogen belemmeren. Bovendien kunnen hangende bovenoogleden het gevoel van vermoeidheid vergroten. Doordat de oogleden naar beneden hangen, kan het zijn dat de ogen zwaarder aanvoelen dan normaal.

Hangende bovenoogleden

Hangende onderoogleden

Deze aandoening wordt gekenmerkt door de verzakking van de onderste oogleden. Één van de meest opvallende effecten van hangende onderoogleden zijn de wallen die zich kunnen vormen onder de ogen. Dit ontstaat door het verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid en spieren rond de ogen. Het resultaat is een uitpuilende uitstraling van het onderste ooglidgebied, dat door sommige mensen als cosmetisch storend wordt ervaren.

Naast de vorming van wallen, kunnen hangende onderoogleden ook leiden tot de ontwikkeling van donkere kringen onder de ogen. Dit wordt vaak veroorzaakt door de manier waarop licht wordt gereflecteerd en geabsorbeerd door de huid. Wanneer het onderooglid verzakt, kan dit schaduwen creëren die donkere en vermoeide plekken onder de ogen accentueren, zelfs als iemand goed uitgerust is.

Hangende onderoogleden

Wat zijn hangende ogen?

Deze aandoening kan het gevolg zijn van verschillende factoren die variëren van genetica tot veroudering en andere medische omstandigheden. Het begrijpen van deze oorzaken is essentieel om de juiste behandelingsbenadering te bepalen en een gepersonaliseerde aanpak te bieden.

Veroudering en verslapping van weefsels: Één van de meest voorkomende oorzaken van hangende ogen is het natuurlijke verouderingsproces. Naarmate we ouder worden, verliest de huid elasticiteit en stevigheid, en dit geldt ook voor de huid rond de ogen. Dit kan leiden tot het verzakken van zowel de bovenste als onderste oogleden, waardoor ze een hangende en uitpuilende uitstraling krijgen.

Erfelijkheid: Genetica speelt een belangrijke rol bij de structuur en kenmerken van ons gezicht, inclusief de oogleden. Indien deze aandoening vaak in jouw familie voorkomt, loop je mogelijk een groter risico op het ontwikkelen ervan.

Spierzwakte in ooglidspieren: De spieren die verantwoordelijk zijn voor het openen en sluiten van de oogleden kunnen na verloop van tijd verzwakken. Deze spierzwakte kan bijdragen aan het verzakken van de oogleden, vooral de bovenste.

Neurologische aandoeningen: Soms kunnen neurologische aandoeningen die de zenuwen van de ooglidspieren aansturen, aantasten, leiden tot hangende oogleden. Dit kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals myasthenia gravis of het Horner-syndroom.

Trauma of letsel aan de ogen: Letsel aan het ooggebied, zoals een verwonding of een chirurgische ingreep, kan de normale structuur en werking van de ooglidspieren en het omliggende weefsel verstoren, wat kan resulteren in een hangend ooglid.

Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen of problemen met het bindweefsel, kunnen ook leiden tot het verzakken van de oogleden.

Lifestyle factoren: Roken, blootstelling aan de zon en onvoldoende huidverzorging kunnen de veroudering van de huid versnellen hangende oogleden sneller doen verschijnen.

Wat kan je zelf doen?

Hoewel professionele behandelingen vaak de meest effectieve manier zijn om deze aandoening aan te pakken, zijn er enkele stappen die je zelf kan nemen om hangende oogleden te verminderen en jouw algemene ooggezondheid te bevorderen. Hier zijn enkele tips voor zelfzorg:

Goede huidverzorging: Een goede huidverzorgingsroutine kan helpen de elasticiteit en stevigheid van de huid rond de ogen te behouden. Gebruik oogcrèmes die hydraterende en verstevigende ingrediënten bevatten, zoals hyaluronzuur en peptiden.

Huidverzorging

Bescherming tegen zonlicht: Blootstelling aan de zon kan de veroudering van de huid versnellen. Draag altijd een zonnebril met UV-bescherming en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Zonnebril en zonnecrème

Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een jeugdige uitstraling. Zorg voor voldoende slaap, drink voldoende water en eet een uitgebalanceerd dieet met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit.

Groenten en fruit

Oogmassage: Zachte massages rond de ogen kunnen de bloedcirculatie bevorderen en de spiertonus helpen behouden. Gebruik je ringvingers om zachtjes kloppende bewegingen te maken op het gebied rond de ogen.

Oogmassage

Gezonde gewoonten: Vermijd roken en beperk alcoholconsumptie, aangezien deze gewoonten de huidveroudering kunnen versnellen.

Roken

Voldoende hydratatie: Zorg voor voldoende hydratatie door dagelijks voldoende water te drinken. Een goed gehydrateerde huid behoudt haar elasticiteit en veerkracht, waardoor de aandoening wordt verminderd. Vocht is essentieel om de huidcellen gezond te houden en uitdroging te voorkomen. Water drinken ondersteunt niet alleen de huid, maar draagt ook bij aan de algehele gezondheid van je lichaam. Door je lichaam van binnenuit te hydrateren, kun je bijdragen aan een jeugdige en stralende uitstraling, terwijl je tegelijkertijd het risico op uitdrogingsverschijnselen vermindert die de huid doen verouderen.

Water

Make-up technieken: Door slimme make-up technieken te gebruiken, kan je de aandacht afleiden van hangende oogleden. Gebruik lichte oogschaduwkleuren op het bewegende ooglid en breng een lichte highlighter aan onder de wenkbrauwen om de ogen op te lichten.

Make-up

Het is echter belangrijk op te merken dat deze zelfzorgmaatregelen voornamelijk gericht zijn op het bevorderen van een gezonde huid en het verminderen van de zichtbare tekenen van veroudering. Als hangende oogleden een ernstig probleem vormen voor jouw zicht, comfort of zelfvertrouwen, is het raadzaam om een professionele arts te raadplegen.

Chirurgische behandelingen voor hangende ogen

Voor degenen die zoveel last hebben van deze aandoening zodat het hun zicht, comfort en zelfvertrouwen beïnvloedt, kunnen chirurgische behandelingen een effectieve oplossing bieden. Er zijn verschillende chirurgische opties beschikbaar om hangende oogleden te corrigeren en een jeugdige uitstraling te herstellen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende chirurgische benaderingen:

Bovenooglidcorrectie

Deze procedure richt zich op het corrigeren van hangende bovenoogleden. Tijdens de operatie wordt overtollige huid en mogelijk vetweefsel verwijderd. Dit kan het zicht verbeteren, vermoeidheidsverschijnselen verminderen en de esthetiek van de ogen verbeteren. Een bovenooglidcorrectie kan ook gecombineerd worden met andere ingrepen indien nodig.

Bovenooglidcorrectie

Onderooglidcorrectie

Voor hangende onderoogleden kan een onderooglidcorrectie worden overwogen. Hierbij wordt de huid onder de ogen strakgetrokken en overtollig vetweefsel verwijderd om wallen en een vermoeide uitstraling te verminderen.

Onderooglidcorrectie

Endoscopische voorhoofdslift

Deze techniek richt zich op het liften van het voorhoofd en de oogleden door middel van kleine incisies en een endoscoop (kleine camera). Hiermee kan de positie van de spieren en weefsels worden aangepast zonder grote incisies. Dit kan helpen om hangende oogleden en wenkbrauwen te corrigeren.

Endoscopische voorhoofdslift

Canthoplastie

Canthoplastie is een chirurgische ingreep die specifiek gericht is op het verbeteren van de onderste oogleden door de spieren te versterken die de ooghoeken ondersteunen. Deze procedure wordt vaak toegepast om een subtiele lift van de onderste oogleden te bewerkstelligen, waardoor een jeugdiger en verjongd uiterlijk ontstaat.

Canthoplastie

Gecombineerde chirurgische ingrepen voor hangende ogen

In sommige gevallen kan een combinatie van verschillende procedures nodig zijn om de beste resultaten te bereiken. Bijvoorbeeld, een bovenooglidcorrectie kan worden gecombineerd met een voorhoofdslift voor een algehele verjonging van het ooggebied.

Inhoudstafel

Maak een afspraak

Zit je met vragen?

Maak een afspraak in onze kliniek.

Zie ook

Contacteer Carpe Clinic voor professioneel advies!

Bij Carpe Clinic bieden we professioneel advies en op maat gemaakte behandelplannen voor hangende ooglidproblemen. Onze ervaren chirurgen zullen jouw behoeften beoordelen en je begeleiden bij het kiezen van de meest geschikte chirurgische aanpak om jouw jeugdige uitstraling en visueel comfort te herstellen. Wil je graag een afspraak maken? Neem snel contact met ons op!

Parkeren bij carpe clinic?

Carpe Clinic is steeds toegewijd en gefocust om u behandelingen en producten van alleen de hoogste kwaliteit te leveren.

Met de toenemende vraag van patiënten naar innovatie en de wens om ons te blijven inzetten voor deze fundamentele waarden, alsook veranderende voorwaarden bij vele leveranciers kondigen wij een prijsverhoging aan met ingang van 2/4/2024.

Zo kunnen wij als team de best mogelijke kwaliteit blijven waarborgen, onszelf blijven vernieuwen en ontwikkelen zodat u nog vele jaren van de kwaliteiten binnen Carpe Clinic kan genieten

Carpe Clinic zomervakantie

Carpe Clinic zal gesloten zijn van 29 juli tot en met
18 augustus
. Vanaf 19 augustus zijn we weer geopend en staan we weer voor u klaar.

Bedankt voor uw begrip. Voor vragen kunt u ons bereiken via service@carpe.be. We kijken ernaar uit u na onze vakantie weer van dienst te zijn.
Alvast bedankt!