Van pigmentatie
Marilyn Monroe en Madonna tekenden er eentje op hun wang, Cindy Crawford had er (deels) haar modellencarrière aan te danken. Lange tijd waren pigmentvlekjes het van het. Een tache de beauté, heette het niet voor niets. Maar wanneer ze in groep gaan samenscholen vinden we ze plots een stuk minder charmant. In dat geval spreken we liever van pigmentatie. Kleine vlekjes die maken dat de huid er op bepaalde plaatsen donkerder uitziet. Hoe ze precies ontstaan? Daar zijn veel verklaringen voor. Genen spelen een rol, net als je leeftijd, levensstijl en/of de zon. Er zijn hormonale pigmentvlekken – die zie je meestal op het voorhoofd of rond de mond – maar net zo goed verkleuringen na een ontsteking of beschadiging van de huid. En allemaal verdienen ze hun eigen aanpak.
Behandeling:
Al die verschillende soorten pigmentatie komen met een specifieke behandelmethode. Ouderdomsvlekjes, pigmentatie door zonneschade of als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid zijn vaak oppervlakkig en eenvoudig te behandelen met een fotofacial. Met behulp van IPL (intense pulsed light) wordt het vlekje als het ware weggeflitst. Liever rustig beginnen? Met de carbonpeeling kunnen we heel zachtjes op beginnende pigmentvlekjes werken. Er zijn echter ook andere vormen van hyperpigmentatie die dieper zitten. Na extreme zonblootstelling of hormonale veranderingen – bijvoorbeeld bij een zwangerschap, vandaar de bijnaam zwangerschapsmasker – kan het gebeuren dat de pigmentcel zelf overactief wordt, dit noemen we ook wel melasma. In dit geval is er vaak een combinatie nodig van lasers, peelings, kalmerende producten en depigmenterende crèmes.
Gratis intake
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvende (en kosteloze) gelaatsanalyse. Tijdens deze intake brengen onze huidspecialisten je huid in kaart en bespreken we op welke manier we jouw pigmentatie het beste aanpakken, voor een vlekkeloos resultaat.
Veelgestelde vragen: Fotofacial
Belangrijk om te weten is dat IPL voornamelijk reageert op pigmentatie. Dat wil zeggen dat de behandeling het beste werkt bij een lichte huidskleur. Het betekent ook dat je huid dus niet te bruin mag zijn van de zon, zonnebank of zelfs zelfbruiner. Twijfel je of je in aanmerking komt? Plan dan zeker een consultatie in: zo kunnen we samen bekijken wat mogelijk is en eventueel een verdere afspraak inplannen.
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de zon (en bij uitbreiding de zonnebank) 14 dagen zoveel mogelijk te vermijden. Na de behandeling is de huid zeer gevoelig en rood, waardoor ze gevoeliger is voor UV-straling en hyperpigmentatie. Breng telkens als je buitengaat een hoge zonnefactor (SPF 50+) aan en draag beschermende kledij zoals een pet, hoed of zonnebril.
Dat kan, maar weet wel dat de huid na de behandeling rood en licht gezwollen kan zijn. Omdat het pigment naar de oppervlakte geduwd wordt, zullen ook vlekjes de eerste dagen net donkerder worden en pas daarna afschilferen.
– Blijf 14 dagen na de behandeling uit de zon en draag een hoge zonnefactor (SPF 50+). Zo voorkom je nieuwe pigmentvlekken.
– Gebruik gedurende deze periode ook geen scrubs of peelings.
– Laat irriterende crèmes of serums 14 dagen lang links liggen.
– Blijf zoveel mogelijk van de korstjes af: niet pulken en niet krabben! De korstjes na de behandeling verdwijnen vanzelf en laten geen littekens na. De enige littekens die kunnen ontstaan, worden veroorzaakt door het krabben.
– Breng dagelijks een kalmerende, ontsmettende crème aan die je na de behandeling mee naar huis krijgt.
Hoewel ons lichaam gedurende ons hele leven voortdurend wordt blootgesteld aan zonlicht, zien we de effecten pas op latere leeftijd. Het is geen toeval dat zonnevlekjes – ook wel ouderdomsvlekken genoemd – vooral voorkomen op plaatsen die (te) veel in de zon zijn geweest, zoals het gelaat, de decolleté en de handen. Goed nieuws: deze vlekjes kunnen we zeer makkelijk met IPL behandelen. Andere bruine vlekken zoals melasma of zwangerschapsmasker zijn moeilijker te behandelen, maar niet onmogelijk. Maak in dat geval zeker een afspraak voor een consultatie.
We werken altijd met de Solari IPL lamp van Lutronic. Hoewel een IPL-behandeling lijkt op een laserbehandeling, zijn het in feite lichtflitsen: door het melanine – de kleurstof van de huid – te verhitten, zal het pigment afgebroken worden en de donkere verkleuring uiteindelijk verminderen. Goed om te weten: alleen de vlek zelf wordt behandeld, niet de omliggende huid.
Wat IPL zo uniek maakt, is dat de lichtimpulsen een breed spectrum aan golflengtes beslaan. Daardoor is IPL zo effectief bij pigmentvlekken: door de verschillende golflengtes wordt het overtollig pigment effectiever afgebroken dan bij de meeste laserbehandelingen, waarbij slechts één (onzichtbare) golflengte gebruikt wordt. Het speciale licht van de Solari zal de roodbruine kleur van de oppervlakkige pigmentvlekken absorberen, waarna het vlekje verdwijnt.
Na een IPL-behandeling neemt de doorbloeding van de huid tijdelijk toe, waardoor je gedurende 1 à 2 dagen enige roodheid kan waarnemen. Soms is de huid plaatselijk licht gezwollen, dat is normaal. In principe mag je na de behandeling meteen je dagelijkse bezigheden hervatten, al is het belangrijk om op te letten in de zon. Binnen enkele dagen zal je donkere vlekjes zien. Geen paniek: dit is een teken dat de behandeling succesvol was. De vlekjes die je ziet zijn eigenlijk het pigment dat is afgebroken en naar buiten wordt afgestoten. Dit proces kan enkele weken in beslag nemen.
Gedurende de behandeling kan je een gevoel van warmte ervaren. Daarna kan de huid even branderig aanvoelen. Na de behandeling wordt de huid voldoende gekoeld en verzorgd.
- Jos Smolderenstraat 46B 2000 Antwerpen
- Er is een ondergrondse parking voorzien in de Jan Van Hoenackerstraat.
- +32 (0)3 304 80 30
- info@carpeclinic.be
-
Maandag t.e.m. vrijdag:
van 8u30 tot 18u30
Neem gerust contact met ons op!