Carpe in de pers: “Intieme wellness is belangrijk”

Schaamhaar. Schaamlippen.Schaamstreek.We groeiden allemaal op met het idee dat de vrouwelijke intieme zone onterecht gelinktis met ‘schaamte’.Waaromkrijgt deze zone niet meer aandacht? Het welzijn van de vagina en vulvaheefteen grote impactop onzelevenskwaliteit en daarhoren geentaboesrond te hangen.Daar práten we over, metrespect en openheid.
Tijdens research voor reportages durf ik wel eens aankloppen bij m’n vriendinnen; hun meningen en inzichten brengen soms de nodige verheldering. Maar toen ik de uitdrukking ‘vaginaal welzijn’ in ons online kippenhok wierp, viel er een opvallende stilte. Het werd me meteen duidelijk: praten over de intieme zone, dat doe je niet zomaar. Een begrijpelijke terughoudendheid. Maar is deze terecht of net schadelijk? Ik sprak alvast met gynaecologen dr. Marijke Aerts en dr.Karolien Stevens van de V+clinic, over schaamte, gebrek aan informatie, vaginale zorgen en intieme ingrepen.

VAGINALE SCHOONHEIDSIDEALEN

Schoonheidsidealen zijn er op vele niveaus, onderhevig aan verschillende invloeden. “Maar vaginale schoonheidsidealen zijn eerder subjectief zeggen Marijke Aerts en Ka- rolien Stevens. “Jonge meisjes krijgen op school seksuele opvoeding. Ze leren veel over de functie van hun genitale organen, maar worden amper in detail geïnformeerd over degrote variatie die er bestaat in afmetingen, vormen en kleuren van de vulva. Door dit gebrek aan informatie vra- gen vele jonge meisjes zich af of hun uitwendig voorkomen onderaan wel normaal is. Tel daar, in ditIn stagramtijdp erk, de drang tot vergelijking met celebrities in yogapants bij,en je begrijpt dat de verwarring over de ‘ideale looks’ van een vagina bij velen groot is.”

VERBALE KUISHEIDSGORDEL

‘Bespreekbaarheid’ is duidelijk het codewoord bij het creëren van intiem welbehagen. Want als we niet weten wat mogelijk is, als alles in een verdomhoekje blijft zitten, wordt het ook moeilijk om ontevredenheden en problemen vast te stellen en aan te pakken. “Als arts is het belangrijk om een veilige, vertrouwde sfeer te creëren. We luisteren zonder oordeel naar klachten en wensen van onze patiënt en doen een uitgebreid onderzoek. Van daaruit bespreken we hoe we met vernieuwende behandelingen het ongemak kunnen wegnemen”, zegt dokter Aerts. “Zo zien we vooral patiënten met vaginale problemen zoals onder andere droogte, pijnlijke betrekkingen, ongewild urineverlies en seksueel ongenoegen.Het behan- delen van deze klachten verhoogt de levenskwaliteit en daar hebben we állemaal recht op.”

TE VEEL VOOROORDELEN

“Jammer genoeg heersen er nog veel vooroordelen rond vaginale ingrepen. In buurlanden en de rest van de wereld is deze taboesfeer niet of minder aanwezig, waardoor vrouwen sneller werk maken van hun vaginaal welzijn. Want deze kan een enorme weerslag hebben op je eigen well-being en seksueel leven”, vult dokter Stevens aan. Een essentieel gegeven. Want we hebben één voor één het recht om te doen wat we nodig achten om ons beter te voelen, ook intiem of in de schaamstreek.

"Veel jonge meisjes vragen zich af of hun uitwendig voorkomen onderaan wel normaal is."

"Het taboe rond vaginale ingrepen is bij ons groterdan inonze buurlanden."

Dokter
Marijke Aerts

Gynaecoloog

Dokter
Karolien Stevens

Gynaecoloog

Artikel geschreven door De Zondag. 

Wijziging telefonische
bereikbaarheid vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober wijzigen wij onze telefonische bereikbaarheid. Om de rust in onze kliniek te waarborgen en onze esthetische behandelingen op het hoogste niveau te houden, zullen wij van maandag t.e.m. vrijdag telefonisch bereikbaar zijn van 8u30 tot 13u.

Met deze wijziging willen we ervoor zorgen dat we ons optimaal kunnen focussen op iedereen die bij ons langskomt voor een behandeling, zowel tijdens de consultaties als daarbuiten.

Wilt u een afspraak annuleren of bent u onverwacht te laat? Gelieve ons dan te contacteren via WhatsApp of e-mail. Zo kunnen wij u snel en efficiënt verder helpen.

Bedankt voor uw begrip en medewerking.

Parkeren bij carpe clinic?