Carpe Clinic zal gesloten zijn van 29 juli tot en met 18 augustus. Vanaf 19 augustus zijn we weer geopend.

Aandoening // Bruine huidvlekken

Behandel en verwijder bruine huidvlekken bij Carpe Clinic!

Bruine Huidvlekken

Het verschil tussen bruine vlekken, hyperpigmentatie en pigmentvlekken.

Pigmentvlekken, hyperpigmentatie en bruine huidvlekken worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen eigenlijk naar verschillende aspecten van hetzelfde fenomeen: een overproductie van melanine in de huid, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haar en ogen. Hoewel ze verwant zijn, zijn er enkele nuances die ze onderscheiden:

Bruine huidvlekken

Dit is een andere term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de donkere vlekken op de huid die ontstaan als gevolg van hyperpigmentatie. Het is een manier om hyperpigmentatie te beschrijven, vooral wanneer de vlekken een bruine kleur hebben.

Bruine huidvlekken

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een huidaandoening waarbij bepaalde delen van de huid donkerder worden dan de omliggende huid door een overmatige productie van melanine, het pigment dat onze huidskleur bepaalt. Wanneer de huid aan factoren zoals blootstelling aan de zon, hormonale schommelingen, huidletsel of ontstekingen wordt blootgesteld, kan de melanineproductie verstoord raken, wat leidt tot de vorming van donkere plekken op de huid.

Hyperpigmentatie

Pigmentvlekken

Dit is een algemene term die verwijst naar plekken op de huid waar het melaninegehalte hoger is dan de omliggende huid. Pigmentvlekken kunnen variëren in kleur en grootte en omvatten alle soorten vlekken op de huid, inclusief hyperpigmentatie en bruine huidvlekken.

Pigmentvlekken

Hoe kan je bruine huidvlekken voorkomen?

Hoewel het voorkomen van hyperpigmentatie niet altijd mogelijk is, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

Bescherm jezelf tegen de zon: Gebruik dagelijks een breed spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Draag beschermende kleding: Bedek de huid met hoeden en kleding om blootstelling aan de zon te minimaliseren.

Vermijd zonnebanken: Zonnebanken kunnen ook leiden tot hyperpigmentatie en een verhoogd risico op huidkanker.

Behandel huidproblemen: Het adequaat behandelen van huidproblemen, zoals acne, kan helpen om post-inflammatoire hyperpigmentatie te voorkomen.

Wees voorzichtig met cosmetische behandelingen: Sommige cosmetische behandelingen kunnen de huid irriteren en hyperpigmentatie veroorzaken. Raadpleeg een dermatoloog voordat je nieuwe producten of behandelingen probeert.

Hoe kan je bruine vlekken behandelen?

Bruine vlekken, veroorzaakt door hyperpigmentatie, kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De behandeling hangt af van de ernst van de vlekken en de individuele huidconditie. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden om deze vlekken te behandelen:

Topische crèmes: Er zijn speciale crèmes beschikbaar die ingrediënten bevatten zoals hydrochinon, retinoïden, vitamine C en glycolzuur. Deze stoffen kunnen helpen om de melanineproductie te remmen en de huidteint te egaliseren. Topische crèmes worden meestal dagelijks aangebracht en kunnen geleidelijk de vlekken verminderen. Deze crèmes mogen enkel gebruikt worden onder begeleiding van een arts.

Tropische crèmes

Chemische peelings: Chemische peelings zijn behandelingen waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste laag van de huid te exfoliëren. Dit stimuleert de groei van nieuwe huidcellen en helpt om de donkere vlekken te vervagen. Afhankelijk van de diepte van de peel en het type chemische oplossing, kan dit een lichte tot diepere peeling zijn.

Chemische peeling

Lasertherapie: Lasers kunnen gericht melanine in de huid afbreken, waardoor de pigmentvlekken vervagen. Verschillende soorten lasers kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de specifieke bruine vlekken en de huidskleur van de persoon. Deze behandelingen worden vaak uitgevoerd door een getrainde dermatoloog of huidtherapeut.

Lasertherapie

Microdermabrasie: Deze behandeling maakt gebruik van een gecontroleerde exfoliatie om de bovenste laag van de huid te verwijderen. Het helpt bij het vervagen van donkere vlekken en stimuleert de aanmaak van nieuwe, gezondere huidcellen. Microdermabrasie is meestal minder intens dan chemische peelings en lasers, waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Microdermabrasie

Huidverzorging: Naast specifieke behandelingen kunnen bepaalde huidverzorgingsproducten helpen om de vlekken te verminderen. Het gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF is essentieel om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling, die hyperpigmentatie kan verergeren. Het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en het dragen van beschermende kleding kan ook helpen tegen bruine vlekken.

Huidverzorging

Belangrijk om op te merken is dat resultaten van de behandeling variëren per persoon en dat sommige vormen van hyperpigmentatie hardnekkiger kunnen zijn dan andere. Het is altijd verstandig om een dermatoloog te raadplegen voordat je met een behandeling begint. Een professionele huidspecialist kan de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw unieke huidbehoeften, om zo het beste resultaat te behalen.

Wanneer moet u een dermatoloog raadplegen bij bruine huidvlekken?

Als je merkt dat je vlekken hebt die niet vanzelf vervagen of als je je zorgen maakt over veranderingen in je huid, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan de oorzaak van de hyperpigmentatie vaststellen en de meest geschikte behandeling aanbevelen.

Inhoudstafel

Maak een afspraak

Zit je met vragen?

Maak een afspraak in onze kliniek 

Specialisatie in de behandeling van het gelaat, hals, decolleté en handen bij Carpe Clinic

Bij Carpe Clinic begrijpen we hoe frustrerend en hinderlijk bruine huidvlekken kunnen zijn. Wil jij deze vlekken laten verwijderen? Onze ervaren dermatologen staan voor je klaar om een gepersonaliseerd behandelplan te maken dat is afgestemd op jouw huidtype en specifieke behoeften. Met geavanceerde technologieën en effectieve behandelingen kunnen we helpen om bruine vlekken te verminderen en je huid weer een egale en stralende teint te geven.
Carpe specialiseert zich voornamelijk in de behandeling van het gelaat, hals, decollete en handen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak en zeg gedag tegen hyperpigmentatie!
Behandeling bruine huidvlekken bij Carpe Clinic
Parkeren bij carpe clinic?

Carpe Clinic is steeds toegewijd en gefocust om u behandelingen en producten van alleen de hoogste kwaliteit te leveren.

Met de toenemende vraag van patiënten naar innovatie en de wens om ons te blijven inzetten voor deze fundamentele waarden, alsook veranderende voorwaarden bij vele leveranciers kondigen wij een prijsverhoging aan met ingang van 2/4/2024.

Zo kunnen wij als team de best mogelijke kwaliteit blijven waarborgen, onszelf blijven vernieuwen en ontwikkelen zodat u nog vele jaren van de kwaliteiten binnen Carpe Clinic kan genieten

Carpe Clinic zomervakantie

Carpe Clinic zal gesloten zijn van 29 juli tot en met
18 augustus
. Vanaf 19 augustus zijn we weer geopend en staan we weer voor u klaar.

Bedankt voor uw begrip. Voor vragen kunt u ons bereiken via service@carpe.be. We kijken ernaar uit u na onze vakantie weer van dienst te zijn.
Alvast bedankt!