Carpe in de pers: U vraagt, wij prikken niet meer van deze tijd. Esthetisch artsen over de strijd tegen de rimpels: “Omdat het zo’n natuurlijk effect heeft, trekken ‘skinboosters’ ook veel mannen aan”.

Met de verschijning van Madonna op de Grammy’s laaide het debat weer op: wat heeft ze in godsnaam met haar gezicht gedaan?«In ons vak zijn het helaas meestal de mislukkingen die de aandacht trekken», zeggen dokters Ingrid Van Riet en Silvie Van Eycken. Een gesprek over ‘injectables’ – botox, fillers of lichaamsvet – en een veelbelovende nieuwkomer: skinboosters.

De kritiek op de verjongende ingrepen die Madonna onderging, klonk nogal hypocriet in een cultuur die geen rimpels tolereert en van vrouwen eist dat ze eeuwig jong blijven. De zangeres sloeg terug en gooide er leeftijdsdiscriminatie en vrouwenhaat achteraan. Gelijk heeft ze. Maar we begrijpen ook de kritische blik. Ze lijkt niet eens nog op zichzelf.

«Het zou inderdaad allemaal wat subtieler kunnen», zeggen dokter Van Riet en Van Eycken, beiden esthetisch arts en dermatoloog. «We kunnen nochtans heel mooie, natuurlijke en subtiele resultaten bereiken. Met kleine ingreepjes kunnen we iemand helpen om er écht goed uit te zien, op een natuurlijke manier. Zo ver als zo’n extreem, Amerikaans puffy gezicht zouden wij nooit gaan. Het probleem is dat succesvolle cosmetische chirurgie onzichtbaar is en dat je alleen de uitschuivers ziet en onthoudt.

Actrice Courteney Cox gaf al toe dat ze te ver is gegaan met plastische chirurgie en fillers. Ze zei dat ze zelf niet meer zag wat natuurlijk was. Ziet u klanten die in uw optiek té ver gaan?

Van Riet: «Als arts is het onze taak om de patiënt te verwittigen dat iets geen goed idee zou zijn of een behandeling niet nodig is. Dat doen we met elkaar ook. Ik gebruik zelf al twintig jaar fillers en botox, en de collega’s zijn mijn spiegel en klankbord. Je wil er goed uitzien, maar je wil niet minder rimpels hebben dan je dochter. (lacht) Het is
belangrijk om te begrijpen wat de klant wil, wat zij ziet als ze in de spiegel kijkt. Vaak staren mensen zich blind op een rimpel en denken ze dat een filler alles zal oplossen. Het is onze job om in te schatten of dat de juiste aanpak is.» Dr. Van Eycken: «Onze klanten willen er frisser en uitgerust uitzien. En dat is ook de enige reactie die je van je omgeving mag krijgen: ‘Je ziet er goed uit, met vakantie geweest?’.

Niet: ‘Wat heb je met je gezicht gedaan?’ De ‘u vraagt, wij vullen’ -houding is niet meer van deze tijd. Als arts moet je vandaag het geheel voor ogen houden, niet alleen het stukje waaraan de patiënt zich ergert. Wij zijn een beetje kunstenaar geworden. Zal het mooi zijn als je de neuslip-plooi opvult? Misschien is wat filler op de jukbeen deren om de wang te liften een betere oplossing. Je moet de patiënt begeleiden naar de natuurlijkst ogende oplossing. Er is een evolutie naar zachtere behandelingen en een natuurlijker, gelijkmatiger resultaat.»

Toch blijven we erg extreme gezichten zien, zoals het ‘omgevormde’ gelaat van Donatella Versace.

Van Riet: «Dat begrijp je toch niet! Welke arts doet dat? We weten niet wat er zich in Donatella’s hoofd afspeelt, maar mensen met een laag zelfbeeld of dysmorfischbeeld hebben een behandelaar nodig die hen afremt. Soms ziet een vrouw alleen nog maar onvolkomenheden en denkt ze dat alleen een reeks ingrepen kunnen helpen. Maar filler boven filler, lifting na lifting: dan krijg je het omgekeerde van wat je wil bereiken.»

Botox behandelingen

Het meest zichtbare overdreven effect moeten de opgespoten lippen zijn. Vaak bij erg jonge meisjes.

Van Eycken: «Jammer hé, die sausage lips. Cosmetische ingrepen als zichtbaar statussymbool: die visie delen we niet. Die patiënten zijn niet onze doelgroep en we krijgen ze zeer zelden over de vloer. Wij zien veeleer mensen die het effect van extreme ingrepen ongedaan willen maken. Ze willen hun ‘filler-snor’ laten verdwijnen, wat perfect kan.»

Van Riet: «We doen uiteraard wel lipbehandelingen. Met het ouder worden verschijnen er rimpeltjes rond de mond en de lippen worden wat kleiner. Maar onze patiënten specificeren: ik wil niet van die
dikke lippen.»

Botox en fillers worden in één adem genoemd, maar botox is waarschijnlijk de bekendste behandeling.

Van Eycken: «Botox is vaak iemands eerste behandeling, de binnenkomer. Het is een spierontspanner die de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier tijdelijk stillegt, en daarom uiterst geschikt voor alle expressierimpels: de frons op je voorhoofd, de lachrimpels rond je ogen… Het voordeel is dat het effect er meteen is, en dat het na een tijdje vanzelf uit het lichaam verdwijnt.» Van Riet: «Je mag het gezicht niet bevriezen: mensen moeten kunnen blijven lachen, met hun ogen knipperen, hun voorhoofd bewegen. Wij hebben wat we een ‘baby-botox’ noemen: minimaal gebruik, hier en daar wat puntjes ontspannen, voor een natuurlijk, onzichtbaar effect. »

Baby-botox? Hoe oud zijn die klanten?

Van Riet: «Dertigers of zo, geen tieners, hé. Jonge vrouwen die het begin van een frons hebben, die preventief botox gebruiken om de eerste lijntjes aan te pakken of een subtiele wenkbrauwlift te krijgen.»

Als negatief effect signaleert men spieratrofie. Na langdurig botoxgebruik verslappen de spieren en sterven ze af, wat resulteert in een diepe rimpel. Net wat men niet wil.

Van Eycken: «In theorie klopt die redenering: als je een spier lang stillegt, sterft ze af. Maar dan hebben we het over erg langdurig en zeer frequent botoxgebruik in vrij hoge doses. Als je een extreem frozen face nastreeft en dat tientallen jaren volhoudt, zou dat tot atrofie kunnen leiden, maar ik heb nog nooit zo’n patiënt gezien. Integendeel. Er zijn patiënten die de Masseter-spier – de wangkauwspier – willen ontspannen om hun kaaklijn minder prominent te maken, en dan moet je dus erg veel moeite doen om een beetje atrofie te bereiken.»

Andere bijwerkingen zouden kunnen zijn: hoofdpijn omdat je je voorhoofd niet meer kan bewegen en plots andere spieren aanspreekt, zwellingen, asymmetrisch resultaat...

Van Riet: «Gesteld dat er sprake zou zijn van een asymmetrie, kan je met botox makkelijk een prik bijgeven om het onevenwicht te herstellen. De hoofdpijn verdwijnt meestal na enkele dagen. Zwellingen zijn voor mij niet zozeer het gevolg van botox, maar van een slechte toediening. In de handen van een deskundige arts is botox volledig veilig.»

De indruk bestaat dat het bij fillers vaker misgaat. Misschien is dat een overblijfsel uit de tijd dat men nog – intussen verboden – siliconen injecteerde.

Van Riet: «We hebben veel bijgeleerd over fillers en de kwaliteit is enorm veranderd. Vandaag worden hyaluronzuurfillers gebruikt. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof, volledig veilig. Maar: er is wel een oerwoud aan merken. Je moet de materie echt kennen. Je kan ook zeer slechte fillers kopen die veel vocht aantrekken, te compact zijn, bolletjes vormen, te veel bewegen of net niet genoeg… Zelfs binnen één merk zijn er verschillende texturen. Je moet als injector je materiaal kennen: de juiste filler gebruiken en die op de juiste plaats inspuiten. Voor de mondhoeken bijvoorbeeld wil je een filler die goed integreert in de huid en die meebeweegt. Voor de jukboog een solidere die blijft zitten.»

Vroeger injecteerde men ook lichaamsvet.

Van Riet: «Lipofilling gebruiken we nu veel minder omdat er even performante fillers op de markt zijn. Lichaamsvet was een ideaal product voor rond de ogen. We gebruikten het ook bij mensen die fel vermagerd waren of wat volume in het gezicht nodig had. Het voordeel is dat vet een natuurlijke compo-voordeel is dat vet een natuurlijke component is met wat hormonen en stamcellen in. Het verbetert merkelijk de huidkwaliteit, met een langdurig effect.»

Als neveneffect van f llers signaleert men verkleuringen.

Van Eycken: «Als de filler te oppervlakkig is aangebracht, krijgt de patiënt blauwe verkleuringen, doordat er licht van buitenaf op de filler weerkaatst. Het Tyndall-effect noemen we dat. We zien dat het vaakst rond de ogen, omdat de huid daar het dunst is.»

Ooit had men het over de ‘liquid facelift’ die uitsluitend uit fillers bestond.

Van Riet: «Zo’n liquid facelift kwam neer op het overdreven vullen van het gezicht, terwijl je niet alles kan oplossen met fillers. Grote huidplooien kan je daarmee niet aan, daar moeten we eerlijk in zijn. Als de huid wat slapper wordt, werk je beter op huid kwaliteit dan op vulling. Wij schakelen dan graag over naar skinboosters. Dan kan je ook binnen de natuurlijke contouren van het gezicht blijven. Het gaat er vaak meer om de balans in het gezicht te herstellen «Cosmetische ingrepen als zichtbaar statussymbool: die visie delen we niet. Wij zien veeleer mensen die het effect van extreme ingrepen ongedaan willen maken en hun ‘filler-snor’ willen laten verdwijnen» dan om te vullen.»

Wat zijn skinboosters?

Van Riet: «Er worden collageenstimulators in de huid ingebracht die van binnenuit verstevigen en verjongen. De huid wordt steviger en met hogere dichtheid, waardoor ze minder rimpels vertoont en minder zal doorzakken. Omdat het zo’n natuurlijk effect heeft, trekt de behandeling ook veel mannen aan. Ik verwacht voor de toekomst veel van skinboosters.» Van Eycken: «Een andere nieuwe methode is de PRP-therapie – platelet rich plasma – waarbij een concentraat van de eigen bloedplaatjes in de huid wordt geïnjecteerd door micronaaldjes. Men noemt het een tikje dramatisch de ‘vampierfacelift’. Het stimuleert het herstelproces van de huid, het geeft een mooi en natuurlijk effect, ook echt een techniek van de toekomst.»

Kunnen we zo de tijd tegenhouden?

Van Eycken: «Wij pretenderen niet dat veroudering tegen te houden, maar kleine ingreepjes hier en daar kunnen je helpen om er op je best uit te zien in een maatschappij die toch veel van je vraagt.» Van Riet: «Mensen willen er niet per se jonger uitzien maar goed voor hun leeftijd. Ze willen een uitstraling die overeenkomt met hun gevoel. Geen sombere fronsrimpels als ze eigenlijk vrolijk en vriendelijk zijn. Geen vermoeid gezicht als ze vol energie zitten.»

Om in te spuiten

Lipofilling

Daarbij wordt vet ingespoten dat door middel van een mini-liposuctie uit het eigen lichaam wordt gehaald. Het wordt in het gezicht gebruikt om volumeverlies te compenseren (bij vermagering bijvoorbeeld). In ideale omstandigheden wordt het geïnjecteerde vet onderdeel van het weefsel en is het resultaat permanent. Doordat de gebruikte vetcellen stamcellen bevatten, gaat de huid er beter uitzien. Wordt minder toegepast door de komst van goede f llers. Prijs: vanaf 1.200 euro. Mogelijke negatieve effecten: het getransplanteerde vet kan afsterven of een infectie veroorzaken. Omdat het resultaat meestal langdurig is, is een eventuele ‘fout’ moeilijk recht te zetten.

Botox

Is een spierontspannend en -verlammend biologisch gif dat erg geschikt is om expressierimpels aan te pakken: de frons op het voorhoofd, de lachrimpeltjes... Een injectie moet na zo’n drie, vier maanden herhaald worden, want botox lost vanzelf op in het lichaam. Prijs: vanaf 150 euro voor een glad voorhoofd. Mogelijke negatieve effecten: hoofdpijn, blauwe verkleuringen of een asymmetrisch resultaat.

Fillers

Bevatten hyaluronzuur, een stof die in het bindweefsel, zenuwstelstel en de huid zit. Het wordt gebruikt om rimpels uit te vlakken en om meer volume te geven. Fillers breken langzamer af dan botox; het resultaat blijft een jaar tot veertien maanden zichtbaar. Vroeger werd ook gewerkt met permanente f llers en lichaams - vreemde stoffen als silicone, maar dat is af te raden. Prijs: vanaf 250 euro voor de lippen, vanaf 300 euro voor een traangoot, midface, jukboog, kaaklijn. Na de behandeling kan een verdikking of blauwe plek optreden. Indien niet goed ingespoten of van slechte kwaliteit kunnen allergische reacties, zwellingen, een ontsteking of granulomen (harde bolletjes) optreden.

De experts!

Dokter
Ingrid van Riet

Dermatoloog – Esthetisch arts

Dokter
Silvie Van Eycken

Esthetisch arts

Artikel geschreven door Het Laatste Nieuws. Bekijk het artikel hier!

Parkeren bij carpe clinic?

Carpe Clinic is steeds toegewijd en gefocust om u behandelingen en producten van alleen de hoogste kwaliteit te leveren.

Met de toenemende vraag van patiënten naar innovatie en de wens om ons te blijven inzetten voor deze fundamentele waarden, alsook veranderende voorwaarden bij vele leveranciers kondigen wij een prijsverhoging aan met ingang van 2/4/2024.

Zo kunnen wij als team de best mogelijke kwaliteit blijven waarborgen, onszelf blijven vernieuwen en ontwikkelen zodat u nog vele jaren van de kwaliteiten binnen Carpe Clinic kan genieten