Carpe Clinic zal gesloten zijn van 29 juli tot en met 18 augustus. Vanaf 19 augustus zijn we weer geopend.

Aandoening // Melasma

Melasma: de behandeling van donkerbruine vlekken in het gezicht

Melasma, ook bekend als het zwangerschapsmasker, is een huidaandoening die zich kenmerkt door donkere, verkleurde vlekken op de huid. Melasma is niet gevaarlijk, maar voor veel mensen wel een doorn in het oog. In deze blog lees je meer over het ontstaan van melasma, over de symptomen en wat je kan doen om melasma te behandelen.

Symptomen melasma: vervelende, bruine aangezichtsvlekjes

Melasma komt vooral voor in het gezicht, met name op de wangen, de brug van de neus, het voorhoofd, de bovenlip, en de kin. Het kan ook voorkomen dat melasma in de hals en op de onderarmen aanwezig is. Melasma veroorzaakt geen fysiek ongemak zoals jeuk of pijn. Echter kan het wel psychologische stress of onzekerheid veroorzaken vanwege de zichtbare veranderingen in het uiterlijk.

Melasma kan iedereen treffen, al komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Deze aandoening is bijzonder gebruikelijk in de vruchtbare periode van de vrouw en tijdens de zwangerschap, vandaar de bijnaam “zwangerschapsmasker”.

Melasma

Hoe ontstaat melasma?

Je krijgt melasma doordat pigmentcellen te veel pigment aanmaken, waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. Er zijn een aantal factoren bekend die de pigmentaanmaak bij melasma doen toenemen. Wij vertellen je er graag meer over:

Melasma

Hormonale factoren

Hormonen spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma. Alle vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestrogenen, zijn in staat om de pigmentaanmaak te stimuleren. Daarom ontstaan deze plekjes regelmatig tijdens de zwangerschap.

Melasma

Anticonceptiepil

Sommige anticonceptiepillen, vooral die met een hoge dosis oestrogeen, kunnen melasma doen ontstaan of verergeren. Deze hormonale anticonceptiemiddelen kunnen de pigmentcellen van de huid stimuleren om meer melanine te produceren en dit resulteert in donkere, onregelmatige vlekken. In sommige gevallen kan het overschakelen naar een anticonceptiemiddel met een lagere dosis hormonen of een niet-hormonale optie helpen om de symptomen van melasma te verminderen of te voorkomen.

Melasma

Melasma door (overmatige) blootstelling aan UV-stralen

(Overmatige) blootstelling aan UV-stralen kan melasma veroorzaken. Dit effect wordt versterkt bij langdurige of intense zonblootstelling zonder bescherming. Het is dus essentieel om de huid te beschermen tegen de zon door beschermende kleding te dragen en regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen, vooral als je al gevoelig bent voor huidpigmentatieproblemen zoals melasma.

Verder zijn er nog andere factoren die gelinkt worden aan het ontwikkelen van melasma. Denk aan erfelijke factoren, het gebruik van bepaalde cosmeticaproducten en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.

Melasma

Erfelijkheid

Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van melasma. Zijn er in je familiegeschiedenis gevallen van melasma bekend? Dan kan bij jou het risico op het ontwikkelen van deze aandoening toenemen.

Melasma

Het nemen van bepaalde medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen en antibiotica kan melasma als bijwerking hebben. Het is belangrijk voor patiënten die anti-epileptica gebruiken om dit risico met hun arts te bespreken en preventieve maatregelen te nemen.

Melasma

Verschillende types melasma

Melasma wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Er zijn verschillende types. Zo is er een oppervlakkig type waarbij het pigment voornamelijk in de opperhuid zit. Bij het diepe type bevindt het pigment zich voornamelijk in de lederhuid. Wel is gebleken dat het pigment zich meestal zowel in de oppervlakkige als in de diepere lagen bevindt.

Melasma

Gaat melasma vanzelf weg?

Is er melasma ontstaan tijdens jouw zwangerschap? Dan kan dit zelf mogelijks weggaan als je bevallen bent. Als je hormonen weer op een normaal niveau zijn, zullen ook de pigmentvlekken verdwijnen.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de vervelende bruine plekjes te verminderen of verwijderen. Hiervoor klop je het best aan bij Carpe Clinic, een gespecialiseerd esthetisch centrum met meer dan 25 jaar ervaring.

Melasma behandelingen

Ben je benieuwd wat je kan doen tegen melasma? Er bestaat geen definitieve genezing voor melasma. Echter zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die deze aandoening wel kunnen verminderen. Hiervoor kun je terecht bij Carpe Clinic. Wij bieden behandelingen op maat van jouw huid aan en garanderen steeds een oogverblindend resultaat. Melasma behandelen kan onder andere op volgende manieren:

Topische crèmes

Blekende crèmes die hydrochinon bevatten, kunnen helpen om melasma te verlichten. Houd er wel rekening mee dat deze enkel te gebruiken zijn onder begeleiding van een arts. Andere ingrediënten zoals tretinoïne, corticosteroïden, azelaïnezuur, en kojinezuur kunnen ook effectief zijn.

Melasma

Vitamine C

Melasma kan erg hardnekkig zijn en je ouder doen lijken dan je bent. Wil je melasma behandelen? Dan kan dit door een crème te smeren waarin deze vitamine verwerkt zit. Vitamine C is een krachtig anti-oxidant dat pigment oplicht als de dosis hoog genoeg is. Producten met vitamine C zijn ook vrij verkrijgbaar.

Melasma

Chemische peelings

Wil je een peeling laten uitvoeren? Doe hiervoor dan zeker een beroep op een specialist. Een te sterke peeling die niet geschikt is voor jouw huid, kan melasma alleen maar verergeren. Tijdens de peeling gebruiken we zuren om de bovenste laag van de huid te verwijderen waardoor nieuwere, minder gepigmenteerde huid tevoorschijn komt. Dit helpt donkere vlekken verminderen.

Melasma

Microneedling

Kies je voor microneedling? Dan maken kleine naaldjes miniscule gaatjes in de huid. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om nieuwe cellen te produceren en de huid te vernieuwen, wat kan helpen bij het verminderen van pigmentatie.

Vergeet niet dat melasma behandelen een langdurig proces kan zijn. In sommige gevallen kan het ook niet volledig opgelost worden. We raden je daarom aan om langs te gaan bij onze ervaren dermatologen. Zij zetten hun jarenlange expertise voor je in en bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Lasertherapie en lichtbehandelingen

Behandelingen zoals intense pulsed light (IPL) en lasertherapie zijn geavanceerde cosmetische procedures die een significante rol spelen in het verminderen van melanine en het verbeteren van de algehele huidskleur. Deze technologieën bieden een gerichte benadering om pigmentatieproblemen zoals melasma aan te pakken.

Preventieve maatregelen

Het belang van een gezonde huid kan niet genoeg benadrukt worden. Het is niet alleen ons grootste orgaan, maar het speelt ook een cruciale rol in de bescherming tegen externe factoren en invloeden van buitenaf. Daarom is het essentieel om proactief te zijn in het verzorgen en beschermen van je huid om zo een optimale gezondheid en welzijn te garanderen.

Preventieve huidzorg is de sleutel tot het behouden van een stralende, gezonde huid op lange termijn en kan helpen toekomstige problemen te voorkomen. Wij zijn er om je te ondersteunen in je streven naar een gezonde huid en delen daarom graag een aantal waardevolle tips:

Melasma

Bescherm jezelf tegen de zon

Blootstelling aan de zon kan melasma verergeren. Het is dus cruciaal om dagelijks zonbescherming met een hoge SPF te gebruiken en hoeden of kleding te dragen die het gezicht en lichaam beschermen. Vermijd bovendien directe blootstelling aan de zon, vooral tijdens de piekuren wanneer de UV-straling het sterkst is.

Melasma

Controleer je huid

Probeer je huid zelf regelmatig te controleren. Bekijk of bestaande plekjes veranderen en of er nieuwe bijkomen. Maak je je zorgen? Contacteer dan een dermatoloog. Een jaarlijkse controle bij een dermatoloog is aangeraden om je huidveranderingen op te volgen.

Melasma

Laat melasma geen invloed hebben op je zelfbeeld

Melasma is een veelvoorkomende huidconditie die geen gezondheidsrisico vormt, maar wel invloed kan hebben op jouw zelfbeeld en welzijn. Gelukkig staat Carpe Clinic voor je klaar met effectieve behandelingen en met advies over preventieve maatregelen die je kan treffen. Heb je last van deze aandoening? Aarzel dan niet en maak een afspraak bij onze dermatoloog voor een professionele diagnose en behandelplan op maat.

Melasma

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek

Wil je graag jouw specifieke situatie bespreken en de behandelopties overlopen? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek bij Carpe Clinic. Tijdens dit gesprek voorzien we jou van informatie op maat zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over de behandeling. Laat je bijstaan door onze specialisten en vertrouw op onze expertise.

Neem contact met ons op!

Wil je specifieke vragen over de behandelingsopties van melasma? Of wil je liever meteen een afspraak maken? Neem dan snel contact met ons op! Wij helpen je bij Carpe Clinic graag verder en geven antwoord op al je vragen. Voor een professionele behandeling op maat zit je goed bij ons. Wij zorgen ervoor dat je je weer goed in je vel voelt en helpen je op weg naar een goede huidgezondheid.

Parkeren bij carpe clinic?

Carpe Clinic is steeds toegewijd en gefocust om u behandelingen en producten van alleen de hoogste kwaliteit te leveren.

Met de toenemende vraag van patiënten naar innovatie en de wens om ons te blijven inzetten voor deze fundamentele waarden, alsook veranderende voorwaarden bij vele leveranciers kondigen wij een prijsverhoging aan met ingang van 2/4/2024.

Zo kunnen wij als team de best mogelijke kwaliteit blijven waarborgen, onszelf blijven vernieuwen en ontwikkelen zodat u nog vele jaren van de kwaliteiten binnen Carpe Clinic kan genieten

Carpe Clinic zomervakantie

Carpe Clinic zal gesloten zijn van 29 juli tot en met
18 augustus
. Vanaf 19 augustus zijn we weer geopend en staan we weer voor u klaar.

Bedankt voor uw begrip. Voor vragen kunt u ons bereiken via service@carpe.be. We kijken ernaar uit u na onze vakantie weer van dienst te zijn.
Alvast bedankt!