Je huid tijdens de menopauze: huidveroudering
Terwijl de ene vrouw er geen last van lijkt te hebben, is het voor de andere een ware struggle. Tijdens de menopauze verandert er heel wat. De grote boosdoener? De veranderingen in je hormoonhuishouding. Het lijstje aan klachten is dan ook niet mis: stemmingswisselingen, opvliegers, aanhoudende vermoeidheid en huidproblemen zijn zo wat de meest voorkomende. Vooral die laatste is zichtbaar. Ja, de veroudering van je huid komt in deze levensfase in een stroomversnelling, daar kan je niet omheen. Maar, de menopauze hoeft echt geen domper op je levensvreugde te zijn. Ben jij vastberaden om deze periode in je leven te omarmen?
Menopauze als katalysator voor huidveroudering
De eerste tekenen van huidveroudering beginnen vaak al in de perimenopauze. Je huid begint wat minder strak aan te voelen en de densiteit lijkt af te nemen. De onderhuid, de dermis, met het bindweefsel geeft steun aan de opperhuid, de epidermis. Hieronder ligt de subcutis of het onderhuids vetweefsel. Tijdens de menopauze zien we een versnelling van het verouderingsproces in de dermis. Doordat de aanmaak van oestrogeen en progestageen afneemt, maken de fibroblasten minder elastine, collageen en hyaluronzuur aan: de dermis verliest volume, waardoor de huid verslapt en losser komt te zitten, met een minder uitgesproken kaaklijn, minder huidvolume en vaak een vermoeide blik als gevolg.
Wat kan je doen tegen huidveroudering?
Het antwoord is multidisciplinair. Enerzijds raden we aan om tijdig te starten met de verzorging en de behandeling van de huid. We zeggen het zoals het is: je geliefde huid bij de eerste tekenen van veroudering ondersteunen, maakt het makkelijker om ze gezond én mooi te houden. Anderzijds kiezen we heel bewust voor een holistische, duurzame benadering waarbij we op verschillende fronten bijdragen – vanbinnen en vanbuiten – om tot de beste resultaten te komen.
Bio-identieke hormonen substitutietherapie en een holistische benadering
Verzorging van binnenuit is een belangrijke basis om je tijdens de menopauze goed en gezond te voelen. Denk aan je algemene levensstijl en dieet, maar ook hormonaal kan je wat doen. Een veilige en recent geoptimaliseerde vorm van anti-aging, is substitutie van bio-identieke hormonen. Zo’n behandeling kan veel verschil maken. Onze orthomoleculaire arts en gynaecologe begeleiden deze behandeling. Met de lichte gels die we op de huid aanbrengen vangen we de terugval van hormonen op. Recente studies tonen hier veelbelovende resultaten die verder gaan dan de verbluffende positieve effecten op de huid. Die resultaten zien we ook in de praktijk.
- onderhuid: geeft steun, vetweefsel
- dermis: levend deel van de huid, bindweefsel: collageen, elastine, bloedvaten, zenuwen
- afgedekt door epidermis: dode huidlaag met baksteenachtige structuur, zorgen dat de dermis beschermd wordt.
Fotofacial
Huidtype: alle huidtypenMet de fotofacial behandel je pigmentvlekjes, vaak ook veroorzaakt door langdurige zonneschade. De specifieke lichtbundel werkt selectief op pigment en roodheid. Gelaat, hals, decolleté en handen worden egaler van kleur, wat resulteert in een frisse uitstraling.
Frequentie: 1 à 2 keer per jaar
Skinboosters
Huidtype: alle huidtypenSkinboosters zijn ideaal om de conditie van de huid te verbeteren en natuurlijk en mooi ouder te worden. De boosters zorgen voor hydratatie, stevigheid en elasticiteit en geven je een algemene natural glow. Zo’n twee à drie behandeling per jaar geeft al mooie resultaten. Starten in de perimenopauze - tussen de 35 en 40 jaar - vertraagt de algemene veroudering van de huid.
Frequentie: 2 à 3 keer per jaar
PRP-behandeling
Huidtype: dunnere, fragiele huidNeedling in de huid. Een zachte techniek. Door de fibroblasten extra te stimuleren die we vaak bij een fragielere, dunne huid. Dit is een behandeling met weinig downtime. We maken gebruik van de eigen bloedplaatjes: een biologische manier van stimuleren. De bloedplaatjes geven een massa aan groeifactoren vrij, waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd.
Frequentie: 3 keer om de maand, nadien om de 6 maanden.
Fractional laser // CO₂-laser
Huidtype: iets dikkere, vettere huid met grotere poriënMet deze laserbehandeling werken we op het verfijnen en afvlakken en verstevigen van de epidermis, de opperhuid door warmteontwikkeling.
Frequentie: Intensief om de 6 weken, onderhoud 3 keer per jaar.
Fculptra poly-L-lactic acid (PLLA)
Huidtype: alle huidtypenSculptura is een injectable skinbnooster die via een kleine prik plaatselijk onderhuids wordt ingebracht. De melkzuurpartikels bevorderen door kleine prikkelingen de natuurlijke regeneratie van de huid. Resultaat? Een mooie, naturelle look. Hoe precies? De PLLA stimuleert de fibroblasten om collageen aan te maken. Ook hier geldt weer dat op tijd beginnen, de beste resultaten geeft.
Frequentie:1 dosis per 10- jarige leeftijd per 2 maanden, daarna slechts 1 keer per jaar 1 dosis
Vermoeide blik en doorzakken van de huid
Tijdens consultaties in onze kliniek krijgen we vaak dezelfde vraag. Kunnen we iets doen aan die vermoeide blik en de losser wordende huid aan de hals en kaaklijn?
Een heldere blik en gezonde huid zorgen voor een frisse expressie en geven je vaak het zelfvertrouwen dat je nodig hebt. Het spreekt voor zich dat je je ook tijdens de menopauze goed in je vel wil voelen. Een minder afgetekende kaaklijn, losser wordende huid aan de hals en een vermoeide blik zijn veel voorkomende gevolgen van een jaartje meer op de teller. Er zijn een aantal behandelingen die hier – afhankelijk van het huidtype – mooie resultaten geven.
we ook inzetten op technieken die de dermis stimuleren om collageen en elastine aan te maken. Hier gaan we de huidkwaliteit stimuleren. Als je er op tijd mee begint kan je je huid perfect goed houden. We kunnen het niet genoeg benadrukken: timing is alles. Tijdig beginnen met zorg dragen voor je huid door ze regelmatig met kleine prikkelingen te stimuleren, geeft het mooiste, meest naturelle resultaat.
Hoe het werkt? Door de prikkeling forceren we de cel om terug in actie te komen. Maar, de ene huid is de andere niet. Een dunnere, fijnere huid vraagt een andere behandeling dan een dikkere, stuggere huid. Door een huidanalyse en visia-analyse >> interne link bepalen we eerst je huidtype en de conditie van je huid, voor we de meest geschikte behandelingen voorstellen.
Wat kan ik doen op mijn vermoeide blik weg te nemen?
Vaak kunnen we al met weinig filler de blik verfrissen. Een vermoeide blik ontstaat meestal door verlies aan volume in de zone onder de ogen: midface, traangoot en de slapen. We herstellen dit volume door een injectie met hyaluronzuur, zodat de schaduw in die zone verdwijnt. De vulling mag liefst de natuurlijke contour niet overschrijden, zodat het effect de oorspronkelijke contouren evenaart.
Hoe ga ik het losser worden en hangen van mijn kaaklijn tegen?
Zie je graag weer een strakkere kaaklijn en hals? Afhankelijk van je huidtype en persoonlijke wensen, kunnen we met skinboosters, warmtebehandelingen, fractionlaser en ultrasound of sof wave (straling die opwarming en een collageenboost geeft) aan de slag om de huid te ondersteunen. En ook met fillers kan de kaaklijn weer strakker.
Jouw persoonlijke ervaring in kaart
Verandering in hormonen en de menopauze zijn slechts één deel van het hele verouderingsproces. Net omdat een holistische benadering belangrijk is en verschillende factoren meespelen in bij huidveroudering tijdens de menopauze, raden wij al onze patiënten die deze periode willen omarmen een menopauze-consult aan. In deze overgangsperiode is extra selfcare belangrijk, op alle vlakken. Een persoonlijk, diepgaand gesprek met onze gynaecologen menopauze-consulente of orthomoleculaire arts waarin we kaderen wat de menopauze voor jou betekent en we algemene lifestyle, well-being, eetgewoonten, beweging en algemene gezondheidsprincipes bekijken. Daarnaast is elke huid anders en vraagt die een aangepaste behandeling. Door een huidanalyse en visia-analyse bepalen we het huidtype en de conditie van de huid.
Op basis van al deze informatie van worden voor jou de meest geschikte behandelingen gekozen.
Meer informatie over de menopauze?
Contacteer ons vrijblijvend voor een menopauze consult.
Contacteer ons voor meer info of een consultatiegesprek
Overweeg je na het lezen van deze blogpost een hairstetics behandeling, of zit je nog met vragen? Contacteer ons gerust en we helpen je graag verder.
- Jos Smolderenstraat 46B 2000 Antwerpen
- +32 (0)3 304 80 30
- info@carpeclinic.be
-
Maandag t.e.m. vrijdag:
van 8u30 tot 18u30
Neem gerust contact met ons op!